انتخاب برگه
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

آتروفی واژن

آتروفی واژن وضعیتی است که باعث می شود دیواره های واژن ملتهب، نازک و خشک تر شوند. این یک عارضه بسیار رایج در میان زنانی است که در دوران یائسگی هستند. در واقع این مشکل در کسانی که از کاهش سطح استروژن رنج می برند بیشتر مشاهده می شود. زنانی که نوزادشان با شیر مادر تغذیه می کنند، نیز به کاهش طبیعی سطح استروژن دچار می شود. این افراد نیز مستعد علائم آتروفی واژن هستند. همچنین آتروفی واژن می تواند یکی از عوارض جانبی درمان سرطان باشد. آتروفی واژن می تواند مقاربت جنسی را دردناک کند و همچنین مشکلات ادراری ایجاد کند. بسیاری از زنان اغلب خود را به زندگی با این علائم که آنها را به روند پیری سوق می دهند تسلیم می کنند. اما باید بدانید که لازم نیست در سکوت رنج بکشید. خوشبختانه تعدادی از درمان های مختلف موجود است که می تواند با موفقیت علائم آتروفی واژن را درمان کند و کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد. بیشتر این درمان ها شامل اعمال استروژن به طور مستقیم به واژن از طریق روش های مختلف از جمله کرم ها است. تغییرات سبک زندگی و استفاده از روان کننده های مبتنی بر آب برای مبارزه با خشکی واژن نیز می تواند کمک کننده باشد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد آتروفی واژن بدانید.

آتروفی واژن چیست؟

آتروفی واژن (واژینیت آتروفیک) به نازک شدن، خشک شدن و التهاب دیواره های واژن در نتیجه تولید کمتر استروژن توسط بدن شما اشاره دارد. بدون استروژن، بافت واژن ظریف‌تر، حساس‌تر و بیشتر در معرض آسیب قرار می‌گیرد. تخمین زده می شود که بیش از ۲۹۴ میلیون زن در سراسر جهان از علائم آتروفی واژن رنج می برند که ۷۵ درصد از آنها درمان نمی شوند.

آتروفی واژن در بین زنان در دوران یائسگی و پس از آن شایع است، اگرچه زنانی که در دوران شیردهی، پس از برداشتن تخمدان ها با جراحی یا پس از درمان سرطان هستند نیز ممکن است از علائم این بیماری رنج ببرند. زنان مبتلا به آتروفی واژن می تواند مقاربت جنسی دردناک را تجربه کنند.

در مورد سقط مکرر بیشتر بدانید.

دکتر برای درمان آتروفی

علائم آتروفی واژن چیست؟

در برخی از زنان علائم در دوران پیش از یائسگی رخ می دهد، در برخی دیگر علائم ممکن است تا سال ها پس از آن ظاهر نشوند. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • خشکی واژن: خشکی واژن یکی از علائم اصلی آتروفی واژن است. خشکی واژن ناشی از تغییر سطح استروژن است که می تواند بر روانکاری واژن تأثیر بگذارد. خشکی واژن می تواند رابطه جنسی واژن را دشوار یا دردناک کند.
  • سوزش واژن: این یکی دیگر از علائم رایج است که در اثر التهاب دیواره های واژن ایجاد می شود.
  • ترشحات واژن: تغییر سطح pH در واژن، زنان مبتلا به آتروفی واژن را مستعد ابتلا به عفونت می کند، که می تواند منجر به افزایش یا تغییر ترشحات واژن شود.
  • خارش: التهاب و خشکی واژن می تواند باعث خارش ناحیه تناسلی شود.
  • عفونت های دستگاه ادراری (UTIs): کاهش سطح استروژن باعث تغییر سطح pH در واژن می شود و احتمال ابتلا به عفونت های دستگاه ادراری را افزایش می دهد.
  • بی اختیاری ادرار: استروژن به دیواره های واژن خاصیت ارتجاعی و استحکام می بخشد. این هورمون همچنین همین کار را برای پوشش مثانه و مجرای ادرار انجام می دهد. بنابراین هنگامی که سطح استروژن کاهش می یابد، این نیز می تواند باعث ضعیف شدن و شل شدن مثانه شود که اغلب منجر به بی اختیاری ادرار می شود.
  •  درد یا ناراحتی در حین رابطه جنسی: به دلیل روانکاری ناکافی واژن، ممکن است در حین رابطه جنسی دچار درد یا ناراحتی شوید.
  • خونریزی بعد از رابطه جنسی: کاهش ترشحات واژن می تواند منجر به پارگی در اپیتلیوم شود و باعث خونریزی بعد از رابطه جنسی شود. با این حال، خونریزی بعد از رابطه جنسی می تواند نشانه یک عفونت مانند بیماری التهابی لگن (PID) یا یک عفونت مقاربتی (STI) مانند کلامیدیا باشد.
  • مشکلات ادرار: زنان مبتلا به آتروفی واژن ممکن است مشکلاتی در دفع ادرار داشته باشند. این ممکن است شامل سوزش، احساس فوریت یا نیاز به تکرر ادرار باشد.

علل ابتلا به آتروفی واژن

  • علت اصلی آتروفی واژن سطوح پایین استروژن است، به همین دلیل است که در زنانی که یائسه شده‌اند شایع‌تر است. با این حال، در سال‌های منتهی به یائسگی، که به آن پری یائسگی می‌گویند، اگر شیردهی می‌کنید، تخمدان‌هایتان برداشته شده یا اگر تحت درمان سرطان هستید، ممکن است رخ دهد.
  • برخی از عوامل خطر ابتلا به آتروفی واژن را افزایش می دهند. اگر سیگاری هستید، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است زیرا سیگار با گردش خون شما تداخل دارد و کاهش جریان خون به واژن به معنای اکسیژن کمتر و عملکرد ضعیف است.
  • اگر از طریق واژینال زایمان نکرده‌اید، شانس بیشتری برای ابتلا به آتروفی واژن دارید، اگرچه محققان دقیقاً دلیل آن را نمی‌دانند.
  • در نهایت، فقدان فعالیت جنسی به معنای جریان خون کمتر و احتمال بیشتر ابتلا به آتروفی واژن است.

در مورد درمان سرطان تخمدان بیشتر بدانید.

آتروفی واژن چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک معاینه لگن را انجام خواهد داد. این شامل این است که پزشک اندام های لگنی شما را احساس می کند و دهانه رحم واژن و دستگاه تناسلی خارجی شما را معاینه می کند. آنها به دنبال علائم معمول آتروفی واژن، از جمله قرمزی، خشکی، تورم، عدم خاصیت ارتجاعی، شرایط پوستی اطراف فرج و پارگی‌های جزئی در اطراف دهانه واژن هستند.

اگر از علائم ادراری مانند افزایش فوریت یا تکرر یا عفونت های مکرر دستگاه ادراری رنج می برید، پزشک می خواهد نمونه ای از ادرار شما را برای آزمایش بگیرد.

در نهایت یک نوار نشانگر کاغذی در واژن شما قرار می گیرد تا سطح pH واژن شما را آزمایش کند. اگر سطح pH متعادل نباشد، منجر به عفونت های ناخوشایند می شود.

پزشک همچنین از شما سوالاتی در مورد علائم، سابقه پزشکی و عادات جنسی شما خواهد پرسید. آنها این سؤالات را می پرسند تا بتوانند تشخیص درستی به شما بدهند و بهترین درمان را برای شما انجام دهند. شما باید به این سوالات صریح و صادقانه پاسخ دهید. ما می دانیم که این ممکن است برای شما دشوار باشد، اما مطمئن باشید که پزشکان آموزش دیده هستند و با شما با عزت و احترامی که شایسته شماست رفتار خواهند کرد.

در مورد مشاوره پیش از بارداری بیشتر بدانید.

دارو برای آتروفی واژن

عوارض آتروفی واژن دارید

وقتی بدن شما استروژن کمتری تولید می کند، دیواره های واژن نازک تر و خشک تر و ملتهب می شوند. کمبود رطوبت و التهاب می تواند مقاربت را دردناک کند و باعث علائم مجاری ادراری شود.

در اینجا چهار مورد از علائم اصلی وجود  بیماری آتروفی واژن آورده شده است.

مشکلات رابطه جنسی

آتروفی واژن می تواند باعث خشکی شود که به نوبه خود می تواند منجر به ناراحتی در حین رابطه جنسی شود. همچنین ممکن است بعد از رابطه جنسی خونریزی خفیفی داشته باشید.

خارش، سوزش، ناراحتی عمومی

افراد مبتلا به آتروفی واژن معمولاً ناراحتی واژن را تجربه می کنند. اندام تناسلی شما ممکن است احساس خارش، خشکی یا سوزش داشته باشد. این به دلیل خشکی و التهاب است.

مشکلات ادراری

ممکن است مشکل نشت ادرار و احساس بی اختیاری ادرار داشته باشید. یا ممکن است در هنگام ادرار احساس سوزش داشته باشید.

افزایش عفونت

آتروفی واژن می تواند منجر به عفونت های مجاری ادراری و عفونت های واژن بیشتر شود.

آتروفی واژن چگونه درمان می شود؟

تعدادی از درمان‌های آتروفی واژن وجود دارد که بهترین روش برای شما به علائم، سن، سلامت کلی و آنچه در وهله اول باعث ایجاد این بیماری می‌شود، بستگی دارد.

درمان های آتروفی واژن عبارتند از:

استروژن درمانی واژن

این درمان آتروفی واژن شامل اعمال مستقیم استروژن به واژن است. این کار را می توان از طریق استفاده از کرم، شیاف واژینال یا حلقه استروژن واژینال انجام داد. حلقه انعطاف پذیر در واژن قرار می گیرد و دوز ثابتی از استروژن آزاد می کند. با این حال، یک پزشک باید آن را با یک حلقه جدید هر سه ماه یکبار تعویض کند.

هورمون درمانی سیستمیک

بیشتر به عنوان درمان جایگزینی هورمون (HRT) شناخته می شود، این به شکل قرص داده می شود و به صورت خوراکی مصرف می شود. این درمان حاوی دوز بالاتری از استروژن است که به سایر قسمت‌های بدن و نه فقط واژن منتقل می‌شود. این دارو برای درمان سایر علائم رایج یائسگی مانند گرگرفتگی استفاده می شود. در طولانی مدت، HRT  می تواند به بهبود سلامت استخوان در زنان یائسه کمک کند.

روان کننده ها و مرطوب کننده ها

مرطوب‌کننده‌های واژن و روان‌کننده‌های مبتنی بر آب می‌توانند خشکی واژن را درمان کنند و راحتی در هنگام رابطه جنسی را به میزان زیادی بهبود بخشند. شما باید فقط از مرطوب کننده هایی استفاده کنید که به طور خاص برای استفاده در واژن طراحی شده اند، و از محصولات معطری که به طور بالقوه می توانند علائم را بدتر کنند اجتناب کنید. وازلین، ویتامین E، روغن زیتون و نارگیل و روغن های معدنی نباید به منظور جلوگیری از تحریک و عفونت استفاده شود.

در مورد میومکتومی بیشتر بدانید.

کلام آخر

آتروفی واژن یکی از عارضه هایی است که بسیاری از زنان به آن دچار هستند، اگر شما هم به این بیماری دچار هستید، اصلا نگران نباشید و با مراجعه به متخصص زنان، در خصوص درمان سریع این عارضه اقدام کنید.

دکتر شبنم سالمی

دکتر شبنم سالمی

دکتر شبنم سالمی فوق تخصص نازایی و ivf و جراح و متخصص زنان و زایمان

فوق تخصص نازایی از مرکز نازایی رویان تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز

برچسب ها:

مقالات مرتبط

درمان سندرم آشرمن در اهواز

درمان سندرم آشرمن در اهواز

چسبندگی های داخل رحمی که منجر به عدم وجود قاعدگی یا سیکل قاعدگی پس از کورتاژ می شود، اولین بار در سال 1894 توسط فریچ توصیف شد. هنگامی که تروما در لایه های آندومتر رخ می دهد، سندرم آشرمن پس از آن رخ...

درمان سرطان سینه

درمان سرطان سینه

سرطان سینه دومین سرطان شایع در زنان است که باعث مرگ و میر می شود. سرطان سینه ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما در زنان بالای 60 سال شایع‌تر است. تقریباً یک چهارم زنانی که به سرطان سینه مبتلا می‌شوند...

ولوودینیا چیست؟

ولوودینیا چیست؟

ولوودینیا درد مداوم فرج و جز بیماری های شایع زنان است. فرج ناحیه اطراف دهانه واژن است. این شامل دهانه واژن، تپه شرمگاهی، لابیای داخلی و خارجی (لب های واژن) و کلیتوریس است. ولوودینیا معمولاً برای...

بهترین روش های درمان فیبروم رحمی

بهترین روش های درمان فیبروم رحمی

یکی از بیماری های شایع زنان ، فیبروم رحم است که می تواند زندگی زناشویی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. فیبروم ها توده های غیرسرطانی و خوش خیم رحم است که در زنان سنین باروری شیوع بسیاری دارد و این نوع...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *