زایمان سزارین یک عمل جراحی بزرگ است و بهبودی آن چندین هفته طول می کشد (معمولاً بیشتر از زایمان طبیعی طول می کشد). بنابراین مهم است که بتوانید زمانی برای استراحت داشته باشید اما ضروری است که بدانید که برای تسریع بهبودی بدن خود چه کاری انجام دهید. در این مقاله به مراقبت های بعد از جراحی سزارین پرداخته شده است. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
دلایل انجام زایمان سزارین
امروزه زنان زیادی در ایران نوزاد خود را با سزارین به دنیا می آورند. این ممکن است به دلیل:
- قرار گرفتن کودک شما در وضعیت بریچ در اواخر بارداری
- جفت کم ارتفاع (جفت سرراهی)
- فشار خون بالا در بارداری
- عفونت های خاص در اواخر بارداری
- اکسیژن و مواد مغذی کافی به کودک شما نمی رسد
- انتخاب شما (به دلیل نگرانی های مختلف در مورد تولد یا سزارین قبلی)
در مورد مشاوره پیش از بارداری بیشتر بدانید.
مراقبت های بعد از عمل سزارین
در یک یا دو هفته اول پس از سزارین، معمولاً هنگام بلند شدن از رختخواب، پیادهروی ، انجام فعالیتهایی که به شکم شما فشار میآورد و هنگام رفتن به توالت برای دفع ادرار، احساس ناراحتی یا حتی درد میکنید. این به دلیل زخم در شکم و رحم و نحوه حرکت عضلات شکم، مثانه و روده شما در طول جراحی است. مصرف داروی بیهوشی و مسکن نیز می تواند بیش از حد معمول احساس خستگی ایجاد کند و گاهی اوقات باعث بیماری شود.
در مورد مراقبت های دوران بارداری بیشتر بدانید.
- در چند روز اول پس از سزارین، در حالی که هنوز در بیمارستان بستری هستید، مهم است که در اسرع وقت حرکت را شروع کنید. این به گردش خون و تنفس شما کمک می کند و از سفت شدن بیش از حد عضلات و مفاصل شما جلوگیری می کند. به شما مقداری تسکین درد داده می شود تا به شما کمک کند راحت تر حرکت کنید و مهم است که این دارو را در فواصل زمانی منظم مصرف کنید.
- پس از سزارین تقریباً ۱۲ ساعت در مثانه کاتتر خواهید داشت. مهم است که در اسرع وقت شروع به خوردن و نوشیدن به طور معمول کنید تا پس از برداشتن کاتتر بتوانید به تنهایی شروع به دفع ادرار کنید. اگر در چند ساعت اول پس از برداشتن کاتتر در دفع ادرار مشکل دارید، به ماما اطلاع دهید.
- دفع ادرار هر سه تا چهار ساعت یکبار طبیعی است. سعی کنید از رفتن به توالت “فقط در مورد” ۱۰ نکته برتر را ببینید.
- خوردن و آشامیدن به طور معمول به عملکرد روده شما کمک می کند. مهم است که از یبوست اجتناب کنید زیرا زور زدن برای تخلیه رودهها بر زخم و عضلات کف لگن فشار وارد میکند که برای بهبودی آنها مفید نیست.
- پانسمان زخم شما بعد از چند روز جدا می شود. حمام یا دوش گرفتن به محض اینکه بعد از تولد احساس آمادگی کردید خوب است. روی زخم خود را با آب گرم بشویید، از مصرف بیش از حد صابون و شستشوی بدن روی ناحیه خودداری کنید. تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه بسیار مهم است.
در اینجا چند پیشنهاد برای موقعیت های استراحت/خواب راحت آورده شده است.
- بعد از زایمان سزارین باید با غلتیدن آرام به پهلوی خود به داخل و خارج از رختخواب بروید.
- در چند هفته اول پس از سزارین چند نفس عمیق بکشید (سه نفس آهسته پشت سر هم). این کار به ورود هوای بیشتر به ریه ها و شل شدن عضلات شکم کمک می کند. قرار دادن یک بالش یا حوله روی شکم و حمایت از آن به احساس راحتی بیشتر هنگام سرفه، عطسه کمک می کند.
- تا جایی که ممکن است از انجام فعالیت هایی که به شکم شما فشار وارد می کند خودداری کنید. بهترین کار این است که در ۶ هفته اول چیزی سنگین تر از جنین بلند نکنید. اگر کودک نوپایی دارید که نیاز به بلند کردن و حمل کردن دارد، سعی کنید این کار را فقط در صورت لزوم انجام دهید، او را تشویق کنید تا روی یک پله یا سطح بلند بایستد تا شما او را بلند کنید.
- هنگامی که زخم شما بهبود یافت و بافت اسکار تشکیل شد، می توانید به آرامی روی آن ماساژ دهید. در حین ماساژ می توانید از روغن هایی مانند نارگیل استفاده کنید. سعی کنید این کار را هر روز انجام دهید. این به کاهش حساسیت و یا سفتی بافت اسکار کمک می کند.
- به مدت ۴-۶ هفته از رانندگی خودداری کنید.
- خوب است که در ۶ هفته اول پس از سزارین کمی ورزش ملایم انجام دهید. به محض اینکه پس از برداشتن کاتتر راحت شد، تمرینات عضلات کف لگن را شروع کنید. همچنین برخی از ورزشهای آرام شکم وجود دارد که میتوانید انجام دهید.
- اگر بعد از معاینه ۶ تا ۸ هفته ای پس از زایمان احساس خوبی دارید، می توانید پیاده روی سریع و شنا را شروع کنید. تمرینات با تاثیر زیاد مانند دویدن، زومبا، کراس فیت، خیلی زود شروع نکنید.
- زمانی که احساس آمادگی کردید و ترتیبی دادید که از کدام روش پیشگیری از بارداری استفاده کنید، به مقاربت بازگردید. به آرامی شروع کنید و ممکن است استفاده از روان کننده های مبتنی بر آب برای احساس راحتی حین رابطه مفید باشد.
در چه صورت با پزشک مشاوره کنیم؟
معمولا زخم به خوبی بهبود می یابد و بافت اسکار در عرض ۳-۴ هفته تشکیل می شود. ممکن است برخی خانم دچار عفونت زخم شوند، بنابراین اگر درد شما برطرف نشد، زخم داغ و قرمز شد یا متوجه ترشح از زخم خود شدید، فوراً به پزشک عمومی یا مامای خود اطلاع دهید. همانطور که اسکار شکل می گیرد، می تواند احساس بی حسی عجیبی را روی آن ایجاد کند. برای تعداد کمی از زنان، بافت اسکار بیش از حد می تواند تشکیل شود و جای زخم را سفت و دردناک کند. اگر هر یک از مشکلات ذکر شده را تجربه می کنید، آنها را با پزشک خود در میان بگذارید.
در مورد زایمان طبیعی بیشتر بدانید.
کلام آخر
زایمان سزارین یکی از روش های شایع زایمان در کشورمان است. اگر مایل هستید که زایمان سزارین انجام دهید، ضروری است که در مورد مراقبت های بعد از جراحی سزارین به خوبی اطلاع داشته باشید و با رعایت این موارد بتوانید دوران نقاهت کوتاهتری را تجربه کنید.
۰ دیدگاه