روش های تشخیص ناباروری به زوج هایی که در انتظار فرزند هستند کمک می کند که دلایل نازایی را تشخیص دهند و در خصوص درمان آن اقدام کنند. در حقیقت نازایی بدین معناست که فرد سه ماه نزدیکی بدون جلوگیری داشته باشد و نتواند باردار شود. البته این مورد به دو قسمت تقسیم می شود، افرادی که زیر سی و پنج سال هستند و افرادی که بالای سی و پنج سال سن دارند. افرادی که زیر سی و پنج سال سن دارند در واقع بایستی یکسال نزدیکی بدون جلوگیری داشته باشند و پس از یکسال این افراد توسط متخصص زنان و زایمان بررسی شوند، اما افرادی که بالای سی و پنج سال، به علت اینکه با افزایش سن ذخیره تخمدان پایین می آید و احتمال باروری در این افراد کاهش پیدا می کند، لذا بهتر است حداکثر پس از شش ماه این افراد مورد بررسی قرار گیرند.
چه زمانی برای تشخیص ناباروری اقدام کنیم؟
در حقیقت بین هفت زوجی که ازدواج می کنند تقریبا یک زوج دچار مشکلات نازایی می شوند و از این مقدار بعد از یکسال حدودا هشتاد و پنج تا نود درصد زوجین باردار می شوند و از بین ده درصدی که باقی می ماند پس از دو سال حدود پنجاه درصد آن ها بارور می شوند و از بین تنها پنج درصد آن ها باقی می ماند که قادر به باروری نخواهند بود.بنابراین در صورتی که نهایتا تا یک سال باردار نشدید، ضروری است که متخصص ناباروری مراجعه کنید و از روش های تشخیص ناباروری استفاده کنید.
برای تشخیص ناباروری چه مواردی بررسی می شود؟
زنان زیر۳۵ سال اگر پس از ۱۲ ماه مقاربت منظم و محافظت نشده باردار نشده اند، نابارور محسوب می شوند و باید ارزیابی شود. زنان بالای ۳۵ سال نیز که یکی از موارد زیر را در تاریخچه پزشکی یا معاینه فیزیکی خود دارند و پس از شش ماه باردار نشده اند، باید مورد ارزیابی قرار گیرند، این موارد شامل:
- سابقه سیکل های قاعدگی نامنظم (با فاصله بیش از ۳۵ روز یا اصلاً پریود نشدن)
- بیماری های شناخته شده یا مشکوک در رحم (رحم)، لوله ها، یا سایر مشکلات در حفره شکمی (مانند آندومتریوز یا چسبندگی)
در مورد هزینه درمان ivf بیشتر بدانید.
دلایل استفاده از روش های تشخیص ناباروری
نازایی دلایل مختلفی دارد و سی درصد از نازایی ها مرتبط با مردان و هفتاد درصد مرتبط با زنان می باشد. حال این هفتاد درصد به دلایل مختلفی ایجاد می شود که بیست و پنج درصد آن ها مرتبط با علل تخمدانی و بیست درصد آن مرتبط با لوله های رحمی و ده درصد آن مرتبط به دلیل مشکلات حفره رحم می باشد. بنابراین همان طور که گفته شد در صورتی که بعد از نزدیکی محافظت نشده بارداری اتفاق نیافتد، ضروری است که از روش های تشخیص ناباروری استفاده شود.
روش های تشخیص ناباروری
روش های تشخیصی نازایی متعددی وجود دارد. یکی از مهمترین مواردی که بایستی به آن دقت نمایید این است که، نازایی دو طرفه است. زمانی زوجی به دلیل نازایی به متخصص درمان ناباروری در اهواز مراجعه می نمایید بایستی هر دو طرف بررسی شوند، در مرحله اولیه زمانی که زوجین به پزشک مراجعه می کند ابتدا بایستی یک آزمایش اسپرم برای مرد تجویز شود تا صورت گیرد و سپس زن را از لحاظ تخمدانی بایستی بررسی نمود و یک سونوگرافی واژینال در این زمینه می تواند به تشخیص مشکلات تخمدانی کمک نمایید و بهتر است بدانید که از طریق سونوگرافی واژینال می توان ذخیره تخمدان را مشخص نمود.
یکی دیگر از روش های تشخیصی، انجام آزمایش های هورمونی است که در این آزمایش ها حتما بایستی به بررسی های تیروئید و هورمون پرولاکتین (این هورمون می تواند موجب نازایی شود) پرداخت.
در این بین یکی از آزمایشاتی که بسیار مهم است، آزمایش AMH یا آزمایش ذخیره تخمدان است و پس از این مرحله حتما بایستی بررسی لوله های رحمی صورت گیرد که این امر به وسیله عکس رنگی برای بیمار درخواست می شود. همچنین انجام یک نمونه تست پاپ اسمیر از دهانه رحم می توانند به تشخیص علل نازایی کمک نمایید. در نهایت با تشخیص علت نازایی می توان به درمان ناباروری پرداخت.
هنگام آزمایش ناباروری، پزشکان ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام می دهند و سؤالاتی را می پرسند تا درباره تاریخچه پزشکی و سبک زندگی بیمار بیشتر بدانند. علاوه بر این، ممکن است یک یا چند آزمایش زیر توصیه شود:
آزمایش خون
آزمایش خون از جمله روش های تشخیص ناباروری است و برای بررسی سلامت کلی بیمار، بررسی وجود اچ آی وی و بررسی اینکه آیا عفونت زمینه ای وجود دارد که می تواند با باروری تداخل داشته باشد، استفاده می شود. سطح هورمون ها نیز با استفاده از آزمایش خون بررسی می شود. برای این منظور می توان در هر نقطه از چرخه قاعدگی نمونه خون گرفت.
نمودار BBT
هنگام تلاش برای باردار شدن، پزشکان معمولاً توصیه می کنند که دمای پایه بدن خود را ثبت کنید. تخمک گذاری با افزایش BBT مشخص می شود که می تواند برای تعیین بهترین زمان برای مقاربت جنسی استفاده شود. این نمودار را می توان از راحتی در خانه تهیه کرد.
تست تخمک گذاری
این تشخیص اولیه ناباروری است که در قالب یک مطالعه فولیکولی (اسکن های ترانس واژینال مکرر در طول دوره تخمک گذاری) برای تایید وجود و الگوی تخمک گذاری انجام می شود.
تست پس از ازدواج
ممکن است به یک زوج توصیه شود که در فعالیت جنسی محافظت نشده شرکت کنند و سپس چند ساعت بعد به پزشک مراجعه کنند. سپس پزشک نمونهای از مخاط دهانه رحم را برای آزمایش میگیرد تا درباره نحوه تعامل سلولهای اسپرم با مخاط بیشتر بداند. از این آزمایش می توان برای بررسی تحرک اسپرم نیز استفاده کرد.
سونوگرافی واژینال
برخلاف سونوگرافی خارجی استاندارد، این روش نیاز به قرار دادن یک دستگاه خاص در کانال واژن دارد. با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصویری از رحم و سایر اندام های تولید مثل را روی صفحه نمایش می دهد. سپس پزشک می تواند تعیین کند که آیا مسائل ساختاری مانند فیبروم ها در بارداری تداخل دارند یا خیر. این روش بدون درد است و معمولاً دو هفته قبل از قاعدگی بیمار انجام می شود.
هیستروسالپینوگرام
HSG برای بررسی انسداد لوله فالوپ و همچنین نقایص رحم استفاده می شود. یک رنگ مایع از طریق کانال واژن به داخل رحم تزریق می شود. سپس با استفاده از یک سری تصاویر اشعه ایکس، پیشرفت رنگ از طریق لوله های فالوپ بررسی می شود. در صورت وجود انسداد، رنگ قادر به عبور نخواهد بود.
هیستروسکوپی
هیستروسکوپی روشی است که در آن یک دستگاه تلسکوپ مانند باریک و انعطاف پذیر از طریق کانال واژن وارد رحم می شود. پزشکان می توانند از این دستگاه برای بررسی داخل رحم و بررسی مشکلات ساختاری استفاده کنند.
انجام تمام آزمایشات ذکر شده در بالا ضروری نیست. حتی پس از انجام آزمایش در برخی موارد ممکن است هیچ دلیل قابل شناسایی برای ناباروری وجود نداشته باشد. برای دستیابی به بهترین نتایج، ارزیابی ناباروری هر زن باید متناسب با شرایط خاص او باشد.
تشخیص ناباروری از طریق سنجش ذخیره تخمدانی
در حقیقت هر انسانی با ذخیره تخمدانی متولد می شود، جالب است بدانید که ذخیره تخمدانی تحت تاثیر هیچ گونه رژیم غذایی نیست، اما موردی که در حال حاضر بر روی آن تحقیق می کنند این است که امواج رادیویی و استرس ممکن است بر روی آن ها تاثیر بگذارد ولی تا به امروز طبق تحقیقات انجام شده این مورد به اثبات نرسیده است. جالب است بدانید که ذخایر تخمدانی ژنتیکی است و تنها با سونوگرافی و آزمایش AMH می توان به بررسی ذخایر تخمدانی پرداخت.
کلام آخر
مادر شدن غیر ممکن نیست و هر انسانی می تواند با درمان بیماری های خود باردار شود. در صورتی که به هر دلیل تا به امروز نتوانسته اید باردار شوید می توانید با مراجعه به فوق تخصص نازایی با به وسیله روش های تشخیص ناباروری بارور شوید. لذا در صورتی که در این مورد سوالی دارید می توانید با ما تماس بگیرید یا به قسمت انتهای صفحه مورد نظر مراجعه نمایید و سوالات خود را از دکتر شبنم سالمی بهترین متخصص نازایی در اهواز بپرسید.
سوال متداول
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین جراح زیبایی زنان در اهواز مراجعه نمایید.
با سلام
۲۸ سالمه و همسرم ۲۹ سال.حدود یکسال اقدام به بارداری کردیم ولی نشده.پریودی نامنظم داشتم که با مصرف قرص دوفاستون تنظیم شده تنبلی تخمدان داشتم متفورمین و لتروزل مصرف کردم بعد از چند ماه تمام سونو و آزمایشام خوب بود ولی همسرم تازه رفته آزمایش که همه چیزش خوب بوده ولی تحرک اسپرمش کم بود ولی سونو کامل داد هیچ مشکلی نداشت. دوس دارم سریع باردار بشم چه پیشنهادی برامون دارید .لطفا بگید که هرچه سریعتر اقدامات لازم رو انجام بدم .
سلام
بهتر است تمامی آزمایشات خود و همسرتان را برای بررسی دقیق تر به پزشک متخصص نشان دهید تا در نهایت روش درمانی مناسب برای شما انجام شود. زیرا هر کدام از روش های درمانی با توجه به وضعیت جسمی افراد و مشکلات آن ها متفاوت می باشد و انتخاب روش درمان نیازمند بررسی های بسیار دقیق خواهد داشت
با سلام
من ۱۹ سالمه و همسرم ۲۷ ساله سه سالی هست که اقدام به بارداری کردیم ابتدا که برای بارداری رفتم بعد از سونو گفتند که درون رحم و دهانه رحم فولیکول های ریز ای وجود داره که این بعد از پریودی نامنظم داشتم بعد از چند دوره پروژسترون پریودیم منظم شد دوباره آزمایش دادم گفتند که تیروئید دارم تیروئید چند دوره آزمایش دادم گفتن تیروئیدم برطرف شده بعد آزمایش های هورمونی و تمام آزمایشاتی که مختصر برای زنان هستند رو انجام دادم گفتن که هیچ مشکلی وجود نداره حتی آزمایش اسپرم همسرم هم انجام داد گفتن که مشکلی نداشت بعد از اون چهار دوره لتروزول و آمپول مصرف کردم بعدش سه دوره پودر اینوفولیک مصرف کردم گفته باشم که در این دورهها قرص متفورمین یا گلای وانس ترک نشد و الانم چند روزی میشه که عکس رنگی گرفتم از رحم ولی اونم هیچ مشکلی نداشتم الان موندم که چه جور مشکلیه که من باردار نمیشم اگه میشه در این مورد منو راهنمایی کند
باید از نزدیک بررسی بشید
سلام وقت بخیر من ۱۷ سالمه و قبلا پریودیم منظم بود اما با خوردن آبلیمو پریودم نامنظم شد رفتم دکتر خوب شدم الان روزای پریودیم چند روز باهم فرق میکنن معمولا هم فاصلش از ۳۵ روز بیشتر هست میخواستم بدونم مشکلی هست میتونم به راحتی باردار شم؟