انتخاب برگه
دکتر شبنم سالمی / بارداری و زایمان / غربالگری های دوران بارداری
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

غربالگری های دوران بارداری

غربالگری بارداری می تواند اطلاعات ارزشمندی را قبل از تولد نوزاد شما ارائه دهد. به عنوان مثال، غربالگری ژنتیکی می تواند خطر نوزاد شما را برای نقایص مادرزادی مشخص کند. این شامل سندرم داون، تریزومی ۱۸، اسپینا بیفیدا یا سایر نقایص هنگام تولد است.

غربالگری تشخیص نمی دهد. آن ها نمی توانند به طور قطعی تشخیص دهند که نوزاد شما دارای نقص مادرزادی است. آن ها به شما می گویند که آیا نوزاد شما در معرض خطر رایج ترین موارد قرار دارد یا خیر. اگر خطر زیاد است، می توانید یک آزمایش تشخیصی را انتخاب کنید. گاهی اوقات آزمایش های تشخیصی تهاجمی تر هستند. به همین دلیل است که غربالگری اولین گام مهم است.

اکثر غربالگری ها به صورت آزمایش خون است. پزشک ممکن است سونوگرافی (تصویر نوزاد) را پیگیری کند. پزشک شما سن و پیشینه قومی مادر را نیز در نظر می گیرد. آن ها سایر عوامل خطر مانند سابقه خانوادگی نقص مادرزادی را در نظر خواهند گرفت. این می تواند به این معنی باشد که نوزاد شما در معرض خطر بیشتری برای نقص مادرزادی مشابه است.

غربالگری قبل از تولد چیست؟

در دوران بارداری طیف وسیعی از آزمایش ها و اسکن ها به شما ارائه می شود. این موارد می تواند شامل غربالگری و آزمایش های تشخیصی باشد تا مشخص شود آیا نوزاد شما دارای بیماری است یا خیر. هر زن بارداری در صورت تمایل می تواند آزمایش های غربالگری قبل از تولد را انجام دهد. آزمایش های غربالگری قبل از تولد به شما نمی گویند که آیا نوزاد شما دارای بیماری خاصی است یا خیر. آنها فقط در صورت خطر کم یا زیاد به شما می گویند. در صورت تمایل به انجام آزمایش تشخیصی، به شما بستگی دارد.

آزمایشات تشخیصی نتیجه قطعی تری به شما می دهد ، اما خطر عوارضی مانند سقط جنین را به همراه دارد ، زیرا از سوزن برای جمع آوری نمونه ها برای آزمایش استفاده می کنند. در حالی که تصمیم شما است، همیشه باید در مورد جوانب مثبت و منفی غربالگری قبل از تولد و آزمایش های تشخیصی با پزشک خود صحبت کنید و مشاوره پیش از بارداری داشته باشید.

هزینه آزمایشات غربالگری

انواع غربالگری های دوران بارداری

آزمایشات غربالگری قبل از تولد به دنبال نشانه هایی است که نشان می دهد نوزاد شما در معرض خطر بیماری قرار دارد.

این آزمایشات عبارتند از:

  • شرایط کروموزومی (سندرم داون و سندرم پاتائو)
  • نقص لوله عصبی (اسپینا بیفیدا یا آنانسفالی)
  • نقایص مادرزادی (بیماریهای مادرزادی قلب یا کلیه)
  • آزمایشات غربالگری با سونوگرافی و آزمایش خون انجام می شود. سونوگرافی برای اندازه گیری ضخامت مایع پشت گردن نوزاد استفاده می شود و آزمایش خون سطح ۲ هورمون در خون مادر را که در دوران بارداری تغییر می کند ، بررسی می کند.

نتایج این دو آزمایش، همراه با سن و وزن مادر و سن حاملگی نوزاد، برای ارزیابی خطر استفاده می شود.

آزمایش قبل از تولد غیر تهاجمی

آزمایش پیش از تولد غیر تهاجمی یا NIPT، آزمایشی است NIPT نسبت به غربالگری سندرم داون و سایر شرایط کروموزومی بسیار حساس است. آنچه باید در مورد بارداری خارج از رحم بدانید!

غربالگری نشانگر چندگانه

غربالگری پیشرفته سه ماهه اول (eFTS)، که شامل سونوگرافی شفافیت نخاعی (NT) است
غربالگری سرم مادر (MSS)

چه زمانی باید آزمایش غربالگری قبل از تولد را انجام دهم؟

آزمایشات مختلف غربالگری قبل از تولد در مراحل مختلف بارداری ، در سه ماهه اول یا سه ماهه دوم انجام می شود. ۲ گزینه وجود دارد:

  • غربالگری سه ماهه اول (۹ هفته تا ۱۳ هفته و ۶ روز بارداری)
  • غربالگری سه ماهه دوم (۱۴ هفته تا ۱۸ هفته بارداری)
  • بسیاری از زنان آزمایش سه ماهه اول را انتخاب می کنند ، بنابراین زمان بیشتری برای تصمیم گیری در مورد مشکل وجود دارد. با این حال ، برخی از زنان بعداً آزمایش های غربالگری را انجام می دهند – به عنوان مثال ، اگر برای آزمایش سه ماهه اول خیلی دیر شده بودند یا اگر در محل زندگی آنها در دسترس نبود. نیازی نیست هر دو آزمایش را انجام دهید.

قبل از انجام آزمایش غربالگری با پزشک خود مشورت کنید:

مزایا و معایب هر آزمون
چه آزمایشات بیشتری ممکن است مورد نیاز باشد.
نتیجه برای شما و خانواده شما چه معنایی خواهد داشت.

بعد از آزمایش غربالگری چه اتفاقی می افتد؟

اگر آزمایش نشان دهد کودک شما در خطر بیشتر از حد طبیعی برای به دنیا آمدن با بیماری قرار دارد به شما مشاوره ژنتیک داده می شود تا حقایق را برای شما توضیح دهد و سپس آزمایشات بیشتری برای تشخیص صحیح این بیماری انجام می شود. به این می گویند آزمایش تشخیصی.

آزمایش های تشخیصی موجود شامل نمونه برداری مزمن از پرز (CVS) و آمنیوسنتز است. هر دو آزمایش شامل استفاده از سونوگرافی برای هدایت سوزن به شکم مادر برای گرفتن نمونه از جفت یا مایع آمنیوتیک است. CVS معمولاً در هفته ۱۱ تا ۱۴ و آمنیوسنتز در هفته ۱۵ تا ۱۸ انجام می شود. هر دوی این آزمایش ها تهاجمی هستند و احتمال کمی برای سقط جنین وجود دارد. اگر مایل نیستید نیازی به انجام این دو آزمایش ندارید ، اما مهم است که در مورد گزینه های خود با پزشک خود مشورت کنید. این مهم است که فکر کنید اگر آزمایش با نتیجه مثبت بازگردد ، چه می کنید. در مورد معلولیت چه احساسی دارید؟ این برای خانواده شما چه معنایی خواهد داشت؟ آیا ترجیح می دهید حاملگی را خاتمه دهید یا فرزند معلول تربیت کنید؟ چگونه می تواند بر احساسات شما در دوران بارداری تأثیر بگذارد؟

نکات مهم در مورد غربالگری های دوران بارداری

اگر آزمایش خون نشان دهد که نوزاد شما در معرض خطر نقص مادرزادی است، پزشک آزمایش های اضافی را پیگیری می کند. این آزمایشات عبارتند از:

  • سونوگرافی با وضوح بالا: این سونوگرافی سطح II نیز نامیده می شود. جزئیات بیشتری در مورد نقایص احتمالی هنگام تولد ارائه می دهد. این می تواند سن، مغز، نخاع، کلیه ها و قلب نوزاد را بررسی کند. معمولاً بین هفته های ۱۸ تا ۲۲ بارداری تکمیل می شود.
  • نمونه گیری از پرزهای کوریونی (CVS): این یک آزمایش تهاجمی است. پزشک شما قطعه کوچکی از جفت، به نام پرزهای کوریونی را جمع آوری می کند. از نظر اختلالات کروموزومی یا ژنتیکی بررسی می شود. آزمایش CVS به افرادی ارائه می شود که در آزمایش غربالگری سه ماهه اول نتیجه غیرطبیعی دریافت کرده اند. همچنین، به افرادی که ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند پیشنهاد می شود. بین هفته های ۱۰ تا ۱۲ بارداری تکمیل می شود.
  • آمنیوسنتز: این یک آزمایش تهاجمی است. پزشک شما مقدار کمی مایع آمنیوتیک را از ناحیه اطراف نوزاد جمع آوری می کند. این پروتئین برای برخی پروتئین ها آزمایش شده است. این می تواند تعیین کند که آیا نوزاد شما مبتلا به سندرم داون یا سایر مشکلات ژنتیکی است یا خیر. توصیه می شود برای زنانی که آزمایش خون غربالگری حاملگی غیرطبیعی انجام داده اند. بین هفته های ۱۵ تا ۱۸ بارداری تکمیل می شود.
  • سونوگرافی برای افراد پر خطر: اکثر آزمایشات تشخیصی برای افرادی که بارداری های پرخطر دارند ارائه می شود. این شامل افرادی است که ۳۵ سال یا بیشتر سن دارند ، افرادی که در بارداری قبلی دچار نقص مادرزادی شده اند ، افرادی که بیماری های مزمن مانند لوپوس، فشار خون بالا، دیابت یا صرع دارند یا افرادی که از داروهای خاصی استفاده می کنند.
  • تشخیص نقص مادرزادی: اگر پزشک در دوران بارداری یا هنگام تولد نقص مادرزادی را تشخیص دهد، ممکن است شما را به مشاور ژنتیک ارجاع دهد. این یک متخصص است که می تواند نتایج آزمایش را توضیح دهد، آزمایش اضافی را سفارش دهد و شما را به پزشک متخصص در بارداری های پرخطر یا شرایط ژنتیکی ارجاع دهد.
  • برخی از غربالگری ها مثبت کاذب تولید می کنند. این بدان معناست که ممکن است نوزاد شما در واقع نقص مادرزادی نداشته باشد. مثبت کاذب ممکن است بر انتخاب شما برای آزمایش های اضافی تأثیر بگذارد یا باعث ایجاد استرس شود. اگر غربالگری طبیعی باشد، می تواند به شما آرامش بدهد.
غربالگری دوران بارداری

هزینه آزمایشات غربالگری قبل از تولد چقدر است؟

هزینه غربالگری قبل از تولد و مراقبت های دوران بارداری بستگی به این دارد که آیا شما یک بیمار عمومی هستید یا خصوصی، چه نوع آزمایشی دارید و این که آیا شما در معرض خطر بالای ناهنجاری های کروموزومی و سایر شرایط هستید.

نتیجه گیری

پس با توجه به مطالب فوق انجام تمامی مراحل غربالگری های دوران بارداری برای تضمین سلامت مادر و جنین بسیار حائز اهمیت است. اینگونه می توان نقش بی بدیل بهترین متخصص زنان و زایمان در شهر محل سکونت تان را بیش از پیش شناخت و درک کرد.

.

دکتر شبنم سالمی

دکتر شبنم سالمی

دکتر شبنم سالمی فوق تخصص نازایی و ivf و جراح و متخصص زنان و زایمان

فوق تخصص نازایی از مرکز نازایی رویان تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز

برچسب ها:

مقالات مرتبط

تعیین جنسیت با آی وی اف

تعیین جنسیت با آی وی اف

تعیین جنسیت با آی وی اف یکی از مواردی است که مورد توجه زوجین بسیاری می باشد. ببسیاری از زوج ها به دلایل و باورهای مختلف تمایل دارند جنسیت فرزند بعدی خود را انتخاب کنند. به طور شگفت انگیزی، پیشرفت...

ناگفته های از زایمان طبیعی

ناگفته های از زایمان طبیعی

اکثریت زنان از انجام زایمان طبیعی ترس دارند و زمانی که به آن فکر می کردند مضطرب می شوند. اما آیا به زایمان و مراحل آن فکر کرده اید؟ آیا می دانید کدام روش برای زایمان مناسب تر خواهد بود؟ برای آشنایی...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *